Tomatmarmelad

Tomatmarmelad har blivit en favorit här hemma – och bland vänner som har fått  sig en burk. Det är så himla gott! Så här kan du göra:

Börja med att förbereda glasburkarna. Det kan du göra genom att exempelvis ha dem i ugnen 30 minuter i 180 grader. Då blir det ordentligt rena från basilusker så ta inte på insidan efter att du har gjort detta.

Till marmeladen behöver du: 

🟡 2 kg gula mogna tomater
🍋 1st citron (både cest och saft)
🟡 1-1,5 kg syltsocker
🟡 12 cm riven ingefära

  1. Skär tomater i bitar och lägg i en kastrull.
  2. Puttra tills alla tomater är mjuka (10-20 min).
  3. Mixa grovt med stavmixer om du vill ha den slätare.
  4. Tillsätt citronsaft och riven cest. Koka ihop en minut.
  5. Tillsätt syltsocker, låt koka i 5min
  6. Häll upp på burkar.

Att tänka på när du häller upp i burkarna:

  • Häll upp till kanten (lämna typ 0,5mm)
  • Torka noga (viktigt) rent kanten med ren trasa
  • Sätt på locket snarast
  • Helt lufttätt går inte att få, men att vända upp-och-ner gör att den luft som finns, passerar genom marmeladen och blir steriliserad
  • Låt stå i 2 dygn.

Marmeladen ska hålla i rumstemperatur minst ett år. Öppnad burk ska stå i kylen.

💡Är du osäker om marmeladen är klar? Testa så här: Lägg en klick på en flat tallrik. Låt svalna något. Dra ett streck med fingret. Om det INTE flyter ihop så är det bra. Flyter det ihop: tillsätt mer syltsocker och koka upp på nytt.

💡Koka till 107° så stelnar den perfekt även med 0,5kg syltsocker till 1kg frukt. Annars är det vanligt med förhållandet 1:1 frukt och socker.

💡En del har vaniljstång i, 1 styck per 500gram.

💡Prova med samma färg på tomaterna – eller olika. På bilderna är det gula tomater som har använts. 

 

Tomatmarmelad i burkar