Tomatmarmelad
Tomatmarmelad har blivit en favorit här hemma – och bland vänner som har fått sig en burk. Det är så himla gott! Så här kan du göra:
Börja med att förbereda glasburkarna. Det kan du göra genom att exempelvis ha dem i ugnen 30 minuter i 180 grader. Då blir det ordentligt rena från basilusker så ta inte på insidan efter att du har gjort detta.
Till marmeladen behöver du:
🟡 2 kg gula mogna tomater
🍋 1st citron (både cest och saft)
🟡 1-1,5 kg syltsocker
🟡 12 cm riven ingefära
- Skär tomater i bitar och lägg i en kastrull.
- Puttra tills alla tomater är mjuka (10-20 min).
- Mixa grovt med stavmixer om du vill ha den slätare.
- Tillsätt citronsaft och riven cest. Koka ihop en minut.
- Tillsätt syltsocker, låt koka i 5min
- Häll upp på burkar.
Att tänka på när du häller upp i burkarna:
- Häll upp till kanten (lämna typ 0,5mm)
- Torka noga (viktigt) rent kanten med ren trasa
- Sätt på locket snarast
- Helt lufttätt går inte att få, men att vända upp-och-ner gör att den luft som finns, passerar genom marmeladen och blir steriliserad
- Låt stå i 2 dygn.
Marmeladen ska hålla i rumstemperatur minst ett år. Öppnad burk ska stå i kylen.
💡Är du osäker om marmeladen är klar? Testa så här: Lägg en klick på en flat tallrik. Låt svalna något. Dra ett streck med fingret. Om det INTE flyter ihop så är det bra. Flyter det ihop: tillsätt mer syltsocker och koka upp på nytt.
💡Koka till 107° så stelnar den perfekt även med 0,5kg syltsocker till 1kg frukt. Annars är det vanligt med förhållandet 1:1 frukt och socker.
💡En del har vaniljstång i, 1 styck per 500gram.
💡Prova med samma färg på tomaterna – eller olika. På bilderna är det gula tomater som har använts.