Auberginegratäng

Gratäng

Den här gratängen har vi gjort i flera år. Vi gör den ganska exakt från originalreceptet. Originalet kommer från en sida som tyvärr inte finns längre ”Mat med Sofie”. Däremot finns instagramkontot med samma namn kvar som ett arkiv. Kika gärna där och prova fler rätter, vi har faktiskt flera recept där, som återkommande favoriter! Bilderna är också fantastiskt fina…

Till fyra portioner behöver du:

🍆2 st auberginer
🍆2 vitlöksklyftor, pressad
🍆1 röd lök, hackad
🍆1 riven morot
🍆1 tsk olivolja
🍆2 msk tomatpuré
🍆500 gram krossade tomater
🍆3 dl vatten
🍆1 dl röda torkade linser
🍆1 msk balsamvinäger
🍆2 tsk sötströ (valfritt)
🍆Timjan, salt, vitpeppar, lökpulver och cayennepeppar efter smak
🍆150 gram riven mager ost

Så här gör vi: 

Varmluftsugn 250°.

Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. 

Salta och låt stå ca 10 min.

Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull.

Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, sötströ, timjan, cayennepeppar, lökpulver, peppar och salt.

Sjud 15–20 min.

Rosta auberginen högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min. 

Härefter varvar du aubergineskivorna med sås och ost i en gratängform.

Toppa även med riven ost.

Skjuts in i ugnen ca 15 min.

Det blir ganska hett, så låt svalna en stund innan du äter. 

Odla aubergine

Du kan odla aubergine från frö. Du förstår i februari-mars och sköter dem lite ungefär som tomater. 

Njut av fina lila blommor tills frukten är färdig att skörda. 

Lila blomma