Tomatmarmelad
Tomatmarmelad har blivit en favorit här hemma – och bland vänner som har fått sig en burk. Det är så himla gott! Så här kan du göra:
Börja med att förbereda glasburkarna. Det kan du göra genom att exempelvis ha dem i ugnen 30 minuter i 180 grader. Då blir det ordentligt rena från basilusker så ta inte på insidan efter att du har gjort detta.
Till marmeladen behöver du:
🟡 2 kg gula mogna tomater
🍋 1st citron (både cest och saft)
🟡 1-1,5 kg syltsocker
🟡 12 cm riven ingefära
- Skär tomater i bitar och lägg i en kastrull.
- Puttra tills alla tomater är mjuka (10-20 min).
- Mixa grovt med stavmixer om du vill ha den slätare.
- Tillsätt citronsaft och riven cest. Koka ihop en minut.
- Tillsätt syltsocker, låt koka i 5min
- Häll upp på burkar.
Att tänka på när du häller upp i burkarna:
- Häll upp till kanten (lämna typ 0,5mm)
- Torka noga (viktigt) rent kanten med ren trasa
- Sätt på locket snarast
- Helt lufttätt går inte att få, men att vända upp-och-ner gör att den luft som finns, passerar genom marmeladen och blir steriliserad
- Låt stå i 2 dygn.
Marmeladen ska hålla i rumstemperatur minst ett år. Öppnad burk ska stå i kylen.
💡Är du osäker om marmeladen är klar? Testa så här: Lägg en klick på en flat tallrik. Låt svalna något. Dra ett streck med fingret. Om det INTE flyter ihop så är det bra. Flyter det ihop: tillsätt mer syltsocker och koka upp på nytt.
💡Koka till 107° så stelnar den perfekt även med 0,5kg syltsocker till 1kg frukt. Annars är det vanligt med förhållandet 1:1 frukt och socker.
💡En del har vaniljstång i, 1 styck per 500gram.
💡Prova med samma färg på tomaterna – eller olika. På bilderna är det gula tomater som har använts.
Jag läste om någon som menade att det inte alls behövs vändas eftersom värme till svalnande är vad som sköter vakumblivelsen. Kan det vara så?