Tomat- och grönsaksröra
Skördetid… så här ser det nog ut i många tomatodlares ugnar nu. ”Vad ska vi göra med alla tomater! Och squash, och…” Skördekorgarna dignar över av diverse grönsaker – så underbart!
När det är så mycket skörd varje dag så blir det att vi mest gör röror för vintern. Vi skär grönsakerna grovt och lägger på en plåt. Vi tycker att lök, vitlök, salt och peppar är ett måste på varje plåt och så att ringla olja över. I övrigt är det på plåten, det som skördas: oftast paprika, chili, squash och givetvis tomater.
Jag gillar att ringla lite honung eller lägga till en nypa socker för att lyfta tomatsmaken. Annat vi brukar krydda med är framför allt oregano och timjan.
Plåtarna får vara i ugnen på 150 grader (varmluftsugn) i 2,5 timme. Jag rör om minst en gång efter en timme.
När det har svalnat häller jag över allt i en bunke och kör några varv med stavmixern.
Jag fyller fryspåsar så att ungefär en halvliter ryms i varje. Istället för stora klumpar så plattar jag till påsarna. Genom att jag gör så platta påsar som möjligt så går det fort att tina till vinterns köttfärssåser.
Visste du förresten att olivoljans nyttiga egenskaper försvinner vid uppvärmning så jag kör med rapsolja vid matlagning. Olivolja passar istället bättre för kalla sallader.