Så här odlar du tomater från frö
Det finns många olika sätt att odla tomater på – och det verkar bli skörd på alla olika sätt! Så här gör vi:
Etiketter
Det första du ska göra är ett göra etiketter för dina frön. Eller markera på pluggbrättet och skriva upp någonstans så du vet vad du har sått. Skriv gärna upp datum för sådd.
Så fröna
Sätt jord i ett pluggbrätte eller annat kärl. Du kan egentligen ha vilken jord som helst. En del använder såjord men vi brukar använda helt vanlig gjord. Mer om jord här.
Vattna jorden.
Vi vill ha många olika sorter så vi sätter 3 frön i varje plugg. Vi täcker inte över med jord eller annat men det går att peta ner lite grand eller täcka med vermikulit/perlit. Däremot sprayar vi fröna med vatten och sätter sedan plast eller ett lock ovanpå.
Placera pluggbrättet på en varm plats. Det kan vara i ett varmt rum (minst 23 grader), på golvvärme eller på särskilda värmemattor för odling.
Titta till fröna varje dag och se till att fröna är fuktiga. De får inte torka ut, men inte heller bli för blöta.
Grodd
När två bladpar har utvecklats planteras plantorna om, varje planta får då en egen liten kruka. Vi vill ha många sorter så sparar nu bara 2 plantor per sort.
Det traditionella sätter för om omskolning (omplantering) är att plantera om i en lite större kruka med ny jord. Efter några veckor (när rötterna syns i botten) gör du om detta, i en liten större kruka. Detta upprepas tills det är dags för utplantering.
En del kör istället med tetra-pack-metoden vilket betyder att du sätter en liten planta direkt i jord, i ett tetrapack med nedvikta kanter. Efter några veckor viker du upp en bit av kanten och fyller på med jord. Fäst kanterna med tejp eller gummisnodd runt om. Eventuellt gör du detta någon mer gång före utplantering. Det är viktigt at du gör hål i botten så att vattnet kan att rinna ut.
Du planterar ner så djupt att första bladparet är precis ovanför jorden.
Det är ofta tillräckligt med gödsel i jorden så det räcker några veckor. Därefter tillför du lite gödsel. Mer om gödsel här.
Det är inte ovanligt att sådan drabbas av ohyra inomhus. Läs mer här om ohyra.
Blommor
När blommor har börjat komma så kan du hjälpa till med pollineringen genom att skaka krukan lite nu och då eller ta en liten pensel och dutta runt med. Vi tycker att det blir tomater ändå och hoppar oftast över detta.
Utplantering
Om du inte har växthus med värme så måste du vänta med utplantering tills risken för frost är liten. Det är olika tider på olika ställen i landet, april i söder, juni i norr (se SMHI för där du bor).
Vid utplantering så väljer du ett soligt lägen med lagom värme under säsongen. Tomatplantor är tåliga och klarar ofta någon enstaka liten frostknäpp men temperaturen ska helst inte gå under 8 grader för ofta, då stannar plantan till i utvecklingen.
Tomater trivs bäst mellan 20-30 grader. I norra delarna av Sverige kan växthus därför vara nödvändigt. I södra delarna brukar de växa fint i soligt skyddat läge på friland eller i pallkrage.
Om du odlar i kruka eller hink så väljer du så stor som möjligt för högväxande tomter, gärna mer än 15 liter. Är dina krukor mindre får du ändå tomater, men färre och det kanske räcker gott ändå.
Skötsel
När plantorna är utplanterade så behöver du tillföra lite gödsel tills ungefär i mitten av augusti.
Tjuva
Högväxande (indeterminate) tomatplantor får du gärna tjuva så att de växer på ett lite mer hanterbart sätt och inte blir en fullständig djungel. Du får tomater även om du inte tjuvar plantorna men växten blir ganska ohanterlig.
När det gäller lågväxande (determinate, semi-determinate) tomatplantor så ska du inte tjuva plantorna. Det blir inga tjuvar helt enkelt.
När ska du så?
Har du extra belysning/växtljus kan du så tomatfrön tidigt på året inomhus – redan vid årsskiftet om det kliar i odlarhänderna! Men, tidig sådd riskerar att plantorna blir rangliga och lätt knäcks. Om du istället väntar till mars så plantorna mer hanterliga och skörden dröjer faktiskt inte så mycket längre än vid tidigare sådd.
Om du är så ivrig 🙋♀️och inte kan låta bli att så tidigt på året, välj gärna kruktomater eller lågväxande tomatplantor, de är mer lätthanterliga. Du kan också välja de som har längre utvecklingstid, de behöver ju längre tid på sig.